KONTAKT
Kmetija Jenko

Tel: 051/855-008

Faks: 059/711-337

E-mail: info@slive.si


DOBROTE
SORTE
RECEPTI
GALERIJA
KAKO DO NAS
Hraše 35, Smlednik
2013 Slive.si | All rights reserved                                                                                                           
DOMOV
RECEPTI
GALERIJA


Slivov kolač z vanilijevo kremo:
Ugneteno testo:
- 150 g pšenične moke
- 1 ravne žličke pecilnega praška
- 65 g sladkorja
- 1 jajce
- 65 g masla ali margarine
Rob:
- 1 ravno žličko pšenične moke
Nadev:
- 1 vrečka praška za vaniljev puding
- 40 g sladkorja
- 500 ml mleka
- 2 jajci
Obloga:
- 750 g sliv
Premaz:
- 25 g razpuščenega masla
Posip:
- 1 zvrhana žlica sladkorja
- 1 žlica vaniljevega sladkorja
Priprava:
Moko zmešamo s pecilnim praškom in presejemo v skledo. Dodamo vse druge sestavine za
testo. Temeljito obdelamo s kavljema ročnega mešalnika, najprej vklopljenega na najnižjo,
potem pa na najvišjo hitrost. Na pomokani delovni površini ugnetemo gladko testo. Če se lepi,
ga zvijemo v folijo in za nekaj časa damo na hladno.

Dve tretjini testa razvaljamo na dno tortnega modela (premer 26 cm, namaščeno). Okoli dna
sklenemo obroč. Testeno dno večkrat prebodemo z vilicami. Model postavimo na rešetko v
pečici in dno napol spečemo. Pečemo 15 minut na 200 °C (ventilatorska pečica 180 °C).
Model postavimo na mrežico. Testeno dno nekoliko ohladimo.

Preostalo testo ugnetemo z dodatno žlico moke in oblikujemo valj. Položimo ga na testeno
dno in tako pritisnemo ob obod, da nastane približno 3 cm visok rob. Iz praška, sladkorja in
mleka po navodilu skuhamo puding. Malo ga ohladimo in umešamo vanj jajci. Pudingovo maso
enakomerno namažemo v testeno lupino.

Slive operemo, do suhega obrišemo, razpolovimo, razkoščičimo in konice nekoliko zarežemo.
Z notranjo stranjo navzgor jih v krogih naložimo na pudingovo maso. Model znova postavimo
na rešetko v pečici in kolač spečemo do konca. Pečemo 30 minut na 200 °C (ventilatorska
pečica 180 °C). Model postavimo na mrežico. Kolač takoj premažemo z razpuščenim
maslom. Pustimo, da se ohladi. Sladkor zmešamo z vaniljevim sladkorjem in z mešanico
potresemo kolač.
PIŠITE NAM